جبهه جديد ضد ترکيه و نقش ارمنستان
۱۷ ژوئن ۲۰۲۰ کشورهای عضو سازمان ملل متحد رئيس هفتاد و پنجمين دوره مجمع عمومی را انتخاب می کنند که از سپتامبر ۲۰۲۰ اين سمت را به مدت يک سال عهده دار خواهد شد.
همانطور که مشخص است اين سمت بين ۵ گروه منطقه ای کشورهای عضو سازمان ملل به صورت چرخشی منتقل می شود. تنها نامزد اين گروه از کشورهای اروپای غربی، يکی از اعضای اين گروه، نماينده ترکيه «ولکان بوذرک» است. در صورت انتخاب شدن وی ترکيه برای اولين بار در تاريخ خود رياست هفتاد و پنجمين دوره مجمع عمومی سازمان ملل را عهده دار می گردد.
با اين حال، کشورهای عضو سازمان ملل متحد، ارمنستان، يونان و قبرس نامزدی نماينده ترکيه را رد کردند و خواستار رای گيری شدند. در همين زمان، ارمنستان نامه جداگانه ای به رئيس هفتاد و چهارمين دوره مجمع عمومی سازمان ملل ارسال کرده است و ارمنستان و قبرس به طور مشترک نامه ای را نيز به رئيس مجمع عمومی سازمان ملل ارائه داده اند. با تاکيد بر اين که ترکيه همچنان به نقض منشور سازمان ملل و قوانين بين المللی از جمله، مجازاتهای سازمان ملل ادامه می دهد، کشوری نيست که بتواند تصدی مقام رياست سازمان ملل را بر عهده بگيرد.
در نتيجه، مجمع عمومی سازمان ملل متحد بايد رای گيری کامل انجام دهد، با وجود اين که گروه اروپای غربی توانسته است در مورد تنها کانديدای موجود به توافق برسد.
قابل توجه است که اخيراً در روابط بين المللی اين تنها مورد نارضايتی و انتقاد از ترکيه نيست. سياست خارجی تهاجمی ترکيه نه تنها به روابط متشنج آنکارا با کشورهای منفرد منجر شده است، بلکه باعث فعال شدن اتحادهای سنتی ضد ترکيه و شکل گيری جبهه های جديد در قبال ترکيه گرديده است.
سخن به ويژه در مورد شکل گيری يک محور تاثيرگذار ضد ترکيه ای جديد توسط کشورهای مصر،يونان، امارات متحده عربی، قبرس و فرانسه است. در ۱۱ ماه مه، اين ۵ کشور با بيانيه ای مشترک، نگرانيهای خود را از تنشهای جاری و اقدامات تحريک آميز مداوم ترکيه در منطقه مديترانه ابراز داشتند. در اين بيانيه به فعاليت های غير قانونی ترکيه در منطقه اقتصادی انحصاری قبرس و آبهای منطقه، نقض حريم هوايی يونان از جانب ترکيه، همچنين شرکت غير قانونی نيروهای نظامی ترکيه در ليبی و امضای تفاهم نامه بين ترکيه و ليبی که مغاير با قوانين بين المللی در مورد مرزهای دريايی است اشاره می شود. اين بلوک که از سوی ترکيه به عنوان «محور شر» معرفی شده است، قصد دارد به طور مستمر همکاری خود را برای تامين امنيت منطقه مديترانه ادامه دهد.
در ژانويه ۲۰۲۰ در نتيجه جلسه ای که در قاهره ما بين کشورهای مصر،امارات متحده عربی، يونان، قبرس، فرانسه و ايتاليا واقع شد، وزرای امور خارجه کشورهای ذکر شده بر عزم خود برای مقابله با تحريکات ترکيه تاکيد کردند.
همانطور که پيش بينی شده بود، ارمنستان نيز از اقداماتی که هدف منزوی ساختن بين المللی ترکيه را دارند بی نصيب نماند. ابتکار عمل ايروان از اين نظر بسيار مهم است. در ژوئن سال ۲۰۱۹ وزارت امور خارجه ارمنستان بيانيه ای را صادر کرده بود که در آن نگرانی خود را برای تلاشهای ترکيه جهت حفاری چاه نفت در شمال قبرس اعلام کرده بود، با تاکيد بر اين که اقدامات تحريک آميز آنکارا امنيت و ثبات منطقه را به خطر می اندازد. در حقيقت، موقعيت ارمنستان مطابق با وضعيت محور تازه شکل گرفته مصر، يونان، امارات متحده عربی، قبرس و فرانسه بود، که زمينه همکاری گسترده ای را ايجاد می کند.
نکته قابل توجه اين است که ايروان در قالب سه جانبه ارمنستان، يونان و قبرس به طور فعال، فعاليت خود را ادامه می دهد. راه اندازی اين گروه در سال ۲۰۱۹ و سرعت سريع همکاری که توسط ارمنستان آغاز شده است، بدون شک بهترين تجلی اين فرايند، مقباله با تقويت موضع ترکيه در سازمان ملل متحد خواهد بود.
ترجمه: موسسه ترجمه و تحقیق هور
منبع: armenpress.am