داستان یک عکس؛اعتراف یا اشتباه ؟
نویسنده: آراز گایماگمیان
ترجمه:ایساک یونانسیان
اخیرا سایت معروف خبری Haberler ترکیه، عکسهایی از یک هنرمند روس،که بیش از یکصد سال قبل در کشورهای مختلف گرفته شده اند را در سایت خود به نمایش گذاشته است. بنابر نوشته سایت خبری مذکور در این آرشیو عکسهایی وجود دارند که عکاس روس در ترکیه گرفته است.
این سایت خبری اولین عکسی که به نمایش گذاشته است مربوط به یک دختر ارمنی ساکن در استان آردوین ترکیه می باشد.
برای همگان واضح است تا یکصد سال قبل یعنی تا سال ۱۹۱۵م که نسل کشی ارمنیان در ترکیه به اجرا در آمد، ارمنیان در سرزمین های خود در ارمنستان غربی و در کنار ترکها زندگی می کردند. اما آنچه باعث توجه مطبوعات و خبرگزاریها به این عکس شده و جای تعجب دارد، جمله ای است که در زیر عکس و در پرانتز با این مضمون نوشته شده است.
(این سرزمین اکنون جزء خاک ترکیه است)
شاید این جمله در نگاه اول برای مخاطب عادی تلقی شود، زیرا ماجرای یک عکاس روس را بازگو می کند که یکصد سال قبل از یک دختر ارمنی در ترکیه عکسی گرفته است.اما آنچه در این این عکس اهمیت دارد تاکید بر جمله (این سرزمین اکنون جزء خاک ترکیه است) در پرانتز و با خط کشی قرمز می باشد؟ مگر غیر از این است که در ترکیه سخن گفتن از سرزمین های ارمنستان غربی جرم و تابو بشمار می رود؟ موضوع چیست؟ اشتباه سهوی یا اعتراف عمدی؟
در خوشبینانه ترین حالت می توان گفت ترکها قبول دارند که آن سرزمینها متعلق به ارمنیان بوده و اکنون در تصرف آنهاست،اما باور این موضوع که ترکها با انکار دائمی مسئله نسل کشی ارمنیان، ندانسته و اشتباها دست به چنین اقدامی بزنند دور از ذهن و واقعیت است، به نظر می توان سه فرضیه را در نظر داشت:
اول اینکه کاربر یا خبرنگاری که این عکس و جمله را منتشر نموده به تاریخ کشورش و نسل کشی ارمنیان واقف بوده و بر اساس وجدان خود این جمله را نگاشته.
دوم اینکه دولت ترکیه در آستانه یکصدمین سالگرد نسل کشی ارمنیان به عمد دست به چنین اقداماتی می زند که به جهانیان نشان دهد چیزی را انکار نمی کند.
و مورد سومی که می توان متصور شد اینست که دولت ترکیه با چنین اقداماتی سعی در سنجش افکار عمومی کشور در صورت پذیرش احتمالی نسل کشی ارمنیان را دارد.