مصاحبه ای خواندنی با کنستانتین زاتولین
پذیرش ادامه کار پاشینیان از سوی مردم ارمنستان عجيب خواهد بود.
ولاديمير پوتين در مصاحبه با شبکه «روسیه ۲۴» به موضوع جنگ قراباغ پرداخت و در سخنانی دو پهلو مواردی را بازگو کرد که احساسات مضاعفی را در ارمنستان میان موافقان و مخالفان نیکول پاشینیان برانگيخت. ولادیمیر پوتین از یک سوء گفت که نیکول پاشینیان خيانتکار نيست و حل مسئله در خيابان ها چندان درست نيست و از سوی دیگر مسئله تسليم شوشی را در نتيجه ادامه جنگ از سوی پاشینیان برشمرد و گفت در مذاکرات قبلی مسئله تسلیم شوشی اصلاً مطرح نبوده است. مخالفان پاشینیان سقوط شوشی را نتيجه بی کفايتی و خيانت دولت پاشینیان ارزیابی می کنند.
در این خصوص خبرگزاری (هراپاراک) ارمنستان مصاحبه ای با کنستانتين زاتولين عضو دومای دولتی روسيه و معاون اول کميسيون «همکاری کشورهای مستقل» انجام داده است که گزیده ای از این مصاحبه خواندنی را در ذیل تقدیم حضور می کنیم.
زاتولین در خصوص مصاحبه رئيس جمهور روسيه که گفت حل مشکلات سياسی داخلی از طريق خيابان درست نيست گفت:
«اشاره پوتين به وضعيت فعلی ارمنستان نيست بلکه به اتفاقات ۲۰۱۸ مربوط است. يعنی همان اتفاقاتی که در نتيجه آن انقلاب مخملی رخ داد. زيرا در نتيجه آن انقلاب مخملی، همانطور که مشخص شد، کسانی به قدرت رسيدند که آمادگی و توان لازم برای مسئله دفاع از ارمنستان و آرتساخ در شرايط بحرانی را نداشتند. در واقع ولاديمير پوتين فقط ابراز نگرانی کرد، تا آن ها تحت تأثير آنچه رخ داده است، خواهان استعفا پاشينيان به منظور رد آن توافق نامه نباشند،زيرا اين برابر با خودکشی است. به عبارت ديگر، مسئله پاشينيان يا غير پاشينيان يک مسئله کاملاً داخلی است، اما اگر هدف از کنار گذاشتن پاشینیان رد تفاهمنامه آتش بس باشد این سؤال پيش می آيد … چگونه می توانيد دوباره مقاومت کنيد؟.»
زاتولین در جواب این پرسش که آیا موضع روسيه اين است که پاشینیان تفاهمنامه را امضا کرده و در واقع کار را انجام داده از این رو می تواند استعفا دهد؟ گفت:
«چه کسی او را مجبور به انجام آن کرده است؟ آيا ما او را مجبور کرديم؟ تصور اين است که ما پاشينيان را مجبور به انجام يا عدم انجام کاری کرديم. ما در پاييز ۲۰۱۸ کاملاً واضح گفته ايم که ترديد های زيادی وجود دارد که اين تيم قادر به انجام وظايف پيش روی خود باشد.»
زاتولين با اشاره به اظهارات دولت پاشینیان در خصوص مبارزه با فساد مالی می افزايد:
«اين يک گزينه شکست ناپذير در جوامع ارمنستان، آمريکا و روسيه است، زيرا در هيچ جايی فساد را دوست ندارند و مردم برای همين به آن ها اعتماد کردند، اما بايد به اين مورد مهم نيز توجه می شد که جدا از فساد مالی، اين کشور در واقع در يک جنگ اعلام نشده با آذربايجان بود، اما دولت در آن کشور درحال تسويه حساب ها بود و همچنان مخالفان سياسی خود را پاکسازی می کند.»
زاتولين در باره اشاره ولاديمير پوتين به اين مهم که قبل از اين جنگ قراباغ، مسئله شوشی هرگز مطرح نبوده است، می گويد:
رئيس جمهور روسيه در اظهارات خود تأييد کرد که از آغاز درگيری و در تمام مراحل مذاکرات و تلاش برای حل و فصل مناقشه ، صحبت در مورد اصرار طرف آذربايجانی و ميانجی گران برای انتقال شوشی به آذربايجان وجود نداشته است. در اين مورد پوتين تاريخ مشخصی را اعلام کرد (۲۹ و ۳۰ آبان) و گفت که الهام علی اف اصرار داشته که پناهندگان آذربايجانی را به شوشی برگرداند، يعنی جمعيت آذربايجانی که قبل ازدرگيری در آرتساخ در شوشی زندگی می کنند، اما نه اينکه شهر شوشی را تحت صلاحیت جمهوری آذربايجان قرار دهند. پوتين بر بازگشت پناهندگان آذربايجانی تأکيد کرد، يعنی اينکه شوشی متعلق به ارمنيان است.»
زاتولین در ادامه می افزاید:
«به نظر من، عدم صلاحيت دولت در ارمنستان در اين واقعيت ابراز شد كه دولت كاملاً نمی داند چه اتفاقی می افتد و مسئوليتی ندارد. دولت از قبول اين پيشنهاد امتناع كرد و در نتيجه آن ها مجبور به توافق با نسخه بسيار بدتر شد».
زاتولين در باره از دست دادن شوشی و ديگر مناطق آرتساخ خاطر نشان کرد:
«باور ندارم که پاشينيان به عمد خيانت کرده است بلکه به مرور مشخص شد که پاشينيان به همراه تيمش توان حل مشکلات و اداره کشور را دارا نیست.»
کنستانتين زاتولين همچنين به نقشه راه شش ماهه ارایه شده از سوی پاشينيان اشاره کرده و می گوید:
«چه تضمينی وجود دارد که پاشينيان و تيمش قادر به اجرای آن باشند؟ من به شخصه معتقدم که وی و دولتش قادر به منسجم کردن ارمنستان و عبور از اين بحران نيستند و در شرايط ايجاد شده همانطور که پوتين تأکيد کرده است کنار کشيدن از تعهدات، خودکشی محسوب می شود.»
زاتولين با اشاره به اين که چه کسی و چگونه بايد انتخاب شود، اظهار داشت:
«اين تصمیم را بايد مردم ارمنستان و از روی تجربه بگیرند و بسيار عجيب خواهد بود اگر مردم ارمنستان برای بار دوم بگويند، خوب، اگرچه نيکول پاشينيان در همه اين ها شکست خورده است، اما بگذاريد او به رهبری ما ادامه دهد. آيا مردم ارمنستان چنين خواهند گفت؟ اگر ملت ارمنی چنين چيزی نگويد پس شما بايد راه هايی را برای رساندن اين پيام به دولت کنونی پيدا کنيد.»
منبع:
https://hraparak.am/post/c0d6436c4c5f739a3820365a15b8044e