بررسی سياست ها و اقدامات تهاجمی ترکيه در منطقه و درگيری های آرتساخ و مسائل ارمنستان و جمهوری آذربايجان
به نقل از خبرگزاری yerkir.am، موسسه سیاسی – اجتماعی وِرناتون ارمنستان، در تاريخ ۱۸ سپتامبر، میزگردی در خصوص امنیت داخلی و خارجی جمهوری ارمنستان وجمهوری آرتساخ «قراباغ»و سياست های تهاجمی ترکيه به ويژه در درگيری های اخیر جمهوری ارمنستان و آذربایجان برگزار کرده که خلاصه موارد مطرح شده در آن به شرح ذیل می باشد:
اقدامات و سیاست های ژئوپليتيکی ترکيه در ليبی، سوريه، عراق و شرق دريای مديترانه که با به کار گيری فعال عنصر نظامی و تهديدات و خصومت های جديدی همراه هستند بسیار خطرناک توصیف شده است. اگر ترکیه تاکنون خارج از مرزهای خود تنها در شمال قبرس حضور نظامی داشت، اکنون نيروهای نظامی ترکيه در سومالی، قطر، سوريه، عراق، ليبی و جمهوری آذربايجان مستقر هستند (به ويژه در سوريه تعداد آن ها بيش از ۲۰ هزار نفر می باشد) و امروز آنکارا بدون پنهان کاری، آمادگی برداشتن گام های سنگينی در جنگ برای نفوذ نظامی– سياسی چند جانبه خود در منطقه بزرگتری را اعلام می کند.
رفتارهای استکباری ترکيه در شرق دریای مديترانه تهديد واقعی جنگ برای قبرس و يونان ايجاد کرده است. حضور فزاينده نظامی ترکيه باعث تنش در روابط با مصر و تعدادی از کشورهای اروپای غربی می شود و علاوه بر اين اقدامات باعث ايجاد درگيری هايی بين اين کشور و متحدان آن در ناتو می گردد و اين واقعيت نيز مانعی برای سياست تهاجمی ترکيه نشده وبدين ترتيب ضربه جدی ای به ائتلاف آتلانتيک شمالی نيز وارد می شود.
در طی اين جلسه آخرين تحولات منطقه قفقاز جنوبی نيز به طور مفصل مورد بحث قرار گرفته و تأثير منفی آرمان های توسعه طلبانه ترکيه بر فضای امنيتی قفقاز جنوبی بررسی شده است.
کارشناسان حاضر در این جلسه معتقدند که :
تشديد همکاری های نظامی و سياسی ترکيه و جمهوری آذربايجان و تهديد علیه ارمنستان و آرتساخ (قاراباغ) و رفتار منفعلانه ايروان، اردوغان را ترغيب می کند تا تأثير مستقيمی بر روند صلح مناقشه آرتساخ (قاراباغ) داشته باشد و اين چيزی است که در طی ۳۰ سال گذشته برای ترکيه مقدور نبوده است و علاوه بر اين ترکيه با بهره گيری از درگيری های نظامی جمهوری های آذربايجان و ارمنستان در ژوئيه گذشته و پس از رزمايش مشترک با جمهوری آذربايجان نيروهای خود را در جمهوری آذربايجان و نخجوان مستقر و رسماً خود را یک طرف درگيری در مناقشه قراباغ معرفی کرده است. این عمل ترکیه به صورت مستقیم بر روند صلح تأثیر گذاشته و سیستم امنیتی قفقاز جنوبی را تغییر داده است. همان امری که پیش از این از سوی ترکیه در ایجاد بی ثباتی خاورمیانه شاهد بوده ایم.
ترکيه از سال ۱۹۹۳، عملاً شریک باکو در مناقشه قراباغ است زیرا از همان سال ارمنستان را در محاصره اقتصادی و حمل و نقل قرار داد، که طبق قوانين بين الملل عملی خصمانه محصوب می شود. احتمال می رود ترکيه همانند سال های ۱۹۹۳-۱۹۹۴به عنوان يک عمل خصمانه حريم هوايی خود را بر ارمنستان ببندد. وقوع چنين حوادثی غير قابل قبول است و تهديدی بی سابقه برای جمهوری های ارمنستان و آرتساخ می باشد.
اين کميسيون در انتها اظهار امیدورای کرده است که ايروان بلافاصله از تمام ابزارهای دیپلماتیک خود بهره جسته و موارد فوق را در نهادهای سیاسی بين المللی، اطلاعاتی مطرح کند. همچنین ایروان باید تبليغات خود را چند برابر کرده و با بهره گيری از پتانسيل های ارمنستان و دياسپورا با ايجاد نهادهای امنيتی و دولتی فعال سياست های ضد ارمنی ترکيه را مهار و خنثی نماید.
منبع:https://www.yerkir.am/news/view/213944.html