روبرت بگلریان نماینده ارمنیان اصفهان و جنوب کشور:
ما ارمنیان نه تنها خواهان شناسایی رسمی بلکه در پی اجرای عدالت و جبران خسارت های ناشی از نسل کشی هستیم.
روابط عمومی موسسه ترجمه و تحقیق هور
مراسم یادبود نود و نهمین سالگرد نسل کشی ارمنیان در امپراطوری عثمانی دیروز مورخ ۲ اردیبهشت به همت موسسه ترجمه و تحقیق هور در سالن اجتماعات انجمن اجتماعی ارمنیان تهران برگزار گردید. در این مراسم که بییش از دویست نفر از جمله گریکور آراکلیان سفیر جمهوری ارمنستان در ایران،آقای فرهاد کلینی سفیر سابق ایران در ارمنستان،آقای دکتر هروی نماینده قائنات،دکتر کائیدی نماینده پل دختر،آقای دکتر منظری توکلی نماینده کرمان،آقای محجوب نماینده تهران و شمیرانات،آقای یوناتن بیت کلیا نماینده جامعه آشوریها و آقای دکتر اسفندیار اختیاری نماینده زرتشتیان،دکتر کارن خانلری نماینده ارامنه تهران و شمال کشور و آقای روبرت بگلریان نماینده اصفهان و جنوب کشور،نمایندگان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی،شهرداری تهران،نیروی انتظامی و جمع کثیری از اصحاب جراید،رسانه،کارشناسان مسائل ترکیه،تاریخدانان و اساتید دانشگاه شرکت داشتند.
در ابتدای مراسم و پس از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران،سرکار خانم تالین بندری به نیابت از هئیت مدیره موسسه ترجمه و تحقیق هور ضمن خوشامد گویی به حضار گفت:
این مراسم نزدیک به یک قرن است که به مناسبت سالگرد نسل کشی ارمنیان تسط دولت اتحاد و ترقی و ترکان جوان در سال ۱۹۱۵ میلادی که بواسطه آن بیش از یک و نیم میلیون ارمنی در سرزمینهای آبا و اجدادی خود کشته،تبعید و آواره گشتند برگزار می شود.جنایات و فجایعی که در سال ۱۹۱۵م بر سر ارمنیان آمد همان انگیزه ای بود که رافائل لمکین لهستانی را بر آن داشت تا واژه نسل کشی (Genocide) را ابداع و پس از سالیان طولانی در سال ۱۹۴۸ میلادی به تصویب سازمان ملل برساند.اما این جنایت تا به امروز بی کیفر مانده و امروز در آستانه یکصدمین سالگرد این جنایت ارمنیان جهان مستحکم تر از همیشه خواهان احقاق حقوق حقه خود و عذر خواهی رسمی دولت ترکیه می باشند.
وی در ادامه گفت: وجود شواهد و مدارک انکار ناپذیر تاریخی و تلاشها و اقدامات ارمنیان اقصی نقاط جهان موجب شناسایی و محکومیت نسل کشی ارمنیان توسط پارلمانها و قوه های مقننه بسیاری از کشورها گردیده است.و اما اگر امروز ما شاهد جنایات جدیدی توسط دولتهای جنایتکار می باشیم ثمره سکوت و عدم مجازات جنایات پیشینیان می باشد. مصداق بارز آن دخالتها و حمایتهای ترکیه در کشتار مردم سوریه و ارمنیان مقیم آن کشور می باشد.
خانم بندری در انتها گفت : سخنم را با جمله ای از رئیس جمهور عزیز کشورمان جناب آقای دکتر روحانی که ایشان در شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در خصوص “ارائه طرح جهان علیه خشونت و افراطی گری” قرائت و منتج به تصویب آن توسط سازمان ملل شده بود به پایان می رسانم:
جهان ما جهانی پر از بیم و امید است بیم جنگ و مناسبات خصومت آمیز منطقه ای و جهانی بیم رویارویی هویت های مرگبار مذهبی ،قومی و ملی ،بیم نهادینه شدن خشونت و افراطی گری ،بیم فقر و تبعیض خردکننده،بیم تباهی و نابودی منابع حیاتی ،بیم بی توجه ای به کرامت و حقوق انسان و بیم غفلت از اخلاق.
در ادامه مراسم فیلمی مستند از وقایع نسل کشی ارمنیان پخش گردید. این فیلم که بخشهای مختلفی را شامل می شد به تاریخچه ارمنستان،تاریخچه نسل کشی، افکار عمومی ترکیه در خصوص نسل کشی و اوضاع ترکیه امروز و دخالتهای آن کشور در سوریه و وقایع اخیر شهر کسب اختصاص داشت.
سخنران بعدی مراسم جناب آقای روبرت بگلریان نماینده ارامنه اصفهان و جنوب کشور در مجلس شورای اسلامی بود که پشت تریبون قرار گرفت و گفت:
برای ما ارمنیان فقط شناسایی رسمی این واقعه از سوی دولت ترکیه و مجامع بین الملی کافی نیست،ما در پی اجرای عدالت و در پی جبران خسارات وارده بر ملت و تاریخ خود هستیم . آنچه در این واقعه مهم است،نیت و عمل انسانی است که چگونه صورت گرفته و تا به امروز استمرار یافته است زیرا آنچه برای ما واضح و روشن است این یک پروژه از پیش برنامه ریزی شده ای بود که با نیت و پیشینه تاریخی اجرا شده و من معتقدم اگر بنده کار سیاسی می کنم و اگر در ذات خود به عدالت و ارزشهای انسانی اعتقاد نداشته باشم مصلحت اندیشیهای پوچ و بیهود در نهایت چیزی جزء هویت بی ریشه و شوم برای من باقی نخواهد گذاشت.
پس از سخنان روبرت بگلریان یک قطعه موسیقی بنام نسل کشی ارمنیان بصورت ویدئو کلیپ که توسط موسیقیدان جوان ایرانی کوروش توکلی ساخته و تقدیم به ارمنیان و روح بازماندگان این واقعه شده بود پخش گردید. کوروش توکلی در مورد ساخت این آهنگ گفت:
هنگامی که با مفهوم جنگ آشنا شدم حسرتها و آه های زیادی کشیدم از اینرو شروع به مطالعه جنگ کرده و پی به مظلومیت انسانهای بیشماری در سطح جهان بردم، پس از مطالعه تصمیم به ساخت آلبومی با نام صلح جهانی کردم،من در مورد حوادث مصیبت بار جهان موسیقی ساختم مثل،حماسه خرمشهر، حادثه چرنوبیل،وقایع گرونیکا اسپانیا و یادبود نسل کشی ارمنیان و امیدوارم چشمانم هرگز دیگر جنگ،خونریزی ،نسل کشی ،ظلم و ستم و برده داری را نبیند.
پایان بخش مراسم اجرای قطعات موسیقی توسط گروه کر ماشتوتس به رهبری استاد رازمیک اوهانیان بود، وی در این اجرا ها قطعاتی از کومیتاس موسیقیدان شهیر ارمنی و قطعه ایران ساخته استاد لوریس چکناوریان را به همراه گروه کر بروی صحنه برد و اجرا کرد.