نوبار آفیان از لبنان تا دانشگاه ماساچوست،موسس شرکت دارویی «مدرنا»
تولید کننده واکسن ویروس جدید کرونا، کووید ۱۹
(نویسنده: ژیلبرت آقاجانیان)
نوبار آفیان می گوید: “ارمنیان در یک چیز مشترک هستند؛ما بازماندگان فوق العاده ای هستیم.ما فرزندان کسانی هستیم که در طی نسل کشی به طور معجزه آسایی زنده ماندند و با شرایط جدید خودمان را وفق دادیم و بر مشکلات غلبه کردیم و فرصت را محترم دانستیم و غیر ممکن را ممکن ساختیم.”
نوبار آفیان یکی از کارآفرینان برجسته زیست فناوری و علوم زیست آمریکا است. وی در ۲۸ سال گذشته بیش از ۳۰ شرکت تأسیس کرده است و در مجموع، آنها ۱۰ میلیارد دلار ارزش دارند.
نوبار آفیان در سال ۱۹۶۲ در “بیروت، لبنان” متولد شد. در سال ۱۹۷۵، خانواده وی، به علت جنگ داخلی در لبنان، به “مونترال” نقل مکان کردند، وی در “کالج لویولا” مشغول تحصیل شد و در سال ۱۹۷۸ فارغ التحصیل می شود.وی سپس وارد “دانشگاه مکگیل” می شود و بعد وارد “مؤسسه فناوری ماساچوست” می شود (مشهور به اِمآیتی برترین دانشگاه دنیا واقع در شهر کمبریج در ایالت ماساچوست آمریکا است). د ر سال ۱۹۸۸،نوبار سیستم زیست محیطی PerSeptive Biosystems را تاسیس نمود؛ و در حالی که مدیر عامل شرکت “.PerSeptive Biosystems” بود او چند شرکت زیست فناوری دیگر را تأسیس و تأمین مالی کرد.
نوبار آفیان در سال ۲۰۰۰ میلادی شرکتی به نام “Flagship Pioneering” را تاسیس نمود که تمرکز آن ایجاد و توسعه سرمایه گذاری های نوآورانه علمی بود.
“پیروزی” کلمه ای که نوبار آفیان از همان سنین جوانی از عمه اش، “آرمنوحی” آموخته است. “پیروزی” کلمه ای بود که آرمنوحی بهتر از هر کس می شناخت؛ نوبار آفیان می گوید: “به یاد دارم که او گفته بود (عمه اش) که بهترین راه برای پیروزی، خلق کردن، پیشگام بودن،در انجام کارهای خیرخواهانه است. معنی او از آن کلمه شکست دادن بر نسل کشی بود.”
خانواده آرمنوحی در طی نسل کشی بارها با مرگ روبرو شدند، اما به طور معجزه آسایی آنها زنده ماندند.شوهر آرمنوحی پزشک ارتش عثمانی بود،به علت مهارت او در پزشکی و احتیاجی که ارتش به او داشت از مرگ جان سالم به در برد. آرمنوحی دو برادر داشت “بدروس” و “نرسس”؛آنها با رشوه دادن به سربازان عثمانی توانستند به استانبول بروند جایی که خانواده آنان در آنجا زندگی می کردند.آنها زیاد خوش شانس نبودند در استانبول دستگیر و با قطار به مرز سوریه اعزام شدند و از آنجا قرار بود با پای پیاده به بیابان سوریه تبعید شوند.قطار در ایستگاهی در روستای “بلمدیک” – “استان آدانا” توقف کرد؛خط آهنی که توسط آلمانی ها از برلین تا بغداد در حال ساخت بود. آلمانی ها برای پروژه راه آهن به کارگران ماهر احتیاج داشتند، بدروس و نرسس به لطف چشمان آبی آنان و تسلطی که به زبان آلمانی داشتند موفق شدند به عنوان دفتردار و مدیر تامین کننده استخدام شوند.
![گذرنامه ایرانی نوبار آفیان](https://hoosk.ir/wp-content/uploads/2020/03/نوبار-آفیان-1-300x235.jpg)
گذرنامه ایرانی نوبار آفیان
پدر نوبار آفیان،”بادریگ” در سال ۱۹۲۹ در بلغارستان به دنیا آمد.خانواده آفیان تاجر بودند تخم مرغ از ترکیه به بلغارستان صادر می کردند؛ برخی از اعضای خانواده او پس از سال ۱۹۱۸ به بلغارستان نقل مکان کردند. پدر نوبار آفیان برای فرار از ترکیه از طریق ارتباطات تجاری خانوادگی – پدر بزرگ نوبار آفیان از تجار نامی رشت در ایران بود – در حالی که هیچ وقت در ایران زندگی نکرده بود گذرنامه ایرانی می گیرد و با استفاده از گذرنامه ایرانی از طریق ایران به بلغارستان فرار می کند.
![بنیاد جایزه آورورا](https://hoosk.ir/wp-content/uploads/2020/03/Ավրորա_մրցանակ-300x217.png)
بنیاد جایزه آورورا
جایزه آورورا برای بیداری بشریت یا نجات صد زندگی (۱۰۰Lives)
بانیان جایزه آورورا شامل “وارتان گریگوریان”، “نوبار آفیان” و “روبن وارطانیان” هستند.جایزه آورورا برای بیداری بشریت یا نجات صد زندگی،جایزه ای است که از طرف خیرین ارمنی تدارک دیده شدهاست و به ارزش یک میلیون دلار آمریکا میباشد.این جایزه به یاد «آرورا ماردیگانیان» که در جریان نسلکشی ارمنیها اعضاء خانواده اش را از دست داد، نامگذاری شدهاست. این جایزه از جانب بازماندگان نسلکشی ارمنیها تاسیس شده است.
نوبار آفیان، از مؤسسین و رئیس بنیاد جایزه آورورا گفته: “جایزه آورورا نماد تشکر مردم ارمنی از جامعه جهانی است که یکصد سال قبل، وقتی این ملت دچار مصیبت نسلکشی شده بود توسط انسانهای نوع دوست غیر ارمنی و نجات داده شد تا آینده این قوم رقم زده شود. هر ساله این جایزه به کسی تعلق خواهد گرفت که برای کمک به انسانهای نیازمند و همنوعان خود از هیچ تلاشی فروگذار نکردهاند.”
“جرج کلونی”، بازیگر مشهور سینمای هالیوود و برنده جایزه اسکار، “الی ویزل”، “شیرین عبادی”، “لیما گبوی” و “اسکار آریاس”، برندگان «جایزه نوبل»، “مری رابینسون”، رئیسجمهور سابق ایرلند و کمیسر عالی سابق حقوق بشر سازمان ملل، “حنا جیلانی”، نماینده ویژه سابق دبیرکل سازمان ملل متحد در زمینه دفاع از حقوق بشر و “گارت اوانس”، وزیر سابق امور خارجه استرالیا و مشاور دبیرکل سازمان ملل در امور نسلکشی و “وارتان گرگوریان” رئیس بنگاه کارنگی در نیویورک اعضاء کمیسون اعطاء جایزه آورورا میباشند. جایزه مذکور برای نخستین بار در ۲۴ آوریل ۲۰۱۶ از سوی «جرج کلونی» در ایروان، پایتخت ارمنستان، اهداء شد. وی در مراسم آغاز برنامه ۱۰۰Lives در نیویورک حضور داشتهاست. چهار تن از فعالان اجتماعی و مدافعان حقوق مدنی جهان به اسامی “مارگاریت بارانکیس” از بوروندی، دکتر “تام کاتینا” از سودان، “سعیده غلام فاطیما” از پاکستان و “پدر برنارد کینوی” از آفریقای مرکزی، نفراتی هستند که برای کسب این جایزه یکصد هزار دلاری به مرحله نهائی راه یافتند.
“مارگاریت بارانکیس” نیکوکار اهل بوروندی، که در آفریقا چندین بیمارستان ساخته و توانسته جان هزاران کودک آفریقایی را در جریان جنگهای داخلی آفریقا نجات دهد، برنده اولین جایزه آورورا بودهاست. وی پس از دریافت این جایزه از دستان جورج کلونی گفت: “آگاهی من در مورد نسلکشی ارمنیان از زمان دانش آموزی است، ارمنیان آن دسته از مردمان هستند که توانستند پس از تحمل آن همه مصیبت دوباره کشورشان را بسازند، ارمنیان مردمی با ارزشهای انسانی والا هستند و آنها به ما میآموزند که چگونه روی پاهای خود بایستیم.”
هیئت ابتكار انسان دوستانه ”آورورا” در جریان بازدید خود از واتیکان دعای خیر ویژه پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان را دریافت کرد. در واتیکان اعضای هیئت این ابتکار از جمله نوبار آفیان و روبن وارتانیان بنیانگذاران ”آورورا”، تم کاتینا، مارگاریت بارانکیتسه و چو لا آو برندگان جایزه سالانه بشردوستانه ”آورورا” با کاردینال پیترو پارولینی دیدار و گفتگو کرده اند.
مراسم افتتاحیه مدرسه بین المللی “دیلیجان” (کالج UWC Dilijan) در تاریخ ۱۱ اکتبر ۲۰۱۴ اهداء مدال توسط “سرژ سارگسیان” رئیس جمهور اسبق ارمنستان به نوبار آفیان یکی از خیرین برای ساخت مدرسه.
تهیه واکسن ویروس کرونا با همکاری دانشمند و سرمایه گذار ارمنی
“شرکت مدرنا” صبح روز دوشنبه اعلام کرد واکسنی به نام (mRNA-1273) را برای پیشگیری از بیماری کووید-۱۹ کشف کرده و این واکسن را برای انجام آزمایشهای بیشتر و تأیید آن به سازمان ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا (NIAID) ارسال کرده است. این شرکت آمریکایی ابراز امیدواری کرده است که آزمایش این واکسن بر روی انسان از ماه آوریل (کمتر از دو ماه آینده) آغاز شود و پس از گذشت یک سال به تولید و مصرف انبوه برسد.
![شرکت دارو سازی مدرنا](https://hoosk.ir/wp-content/uploads/2020/03/Moderna_Therapeutics_company_logo-300x98.png)
شرکت دارو سازی مدرنا
” شرکت دارو سازی Moderna Therapeutics “
دکتر نوبار آفیان بنیانگذار و رئیس شرکت دارو سازی (Moderna Therapeutics) می باشد.او همچنین واحد “VentureLabs” این شرکت را هدایت می کند که استارتاپ های تحول آفرین را اختراع و راه اندازی می کند.او مدرس ارشد “مدرسه مدیریت اسلون امآیتی” است.(مدرسه کسبوکار مؤسسه فناوری ماساچوست، واقع در کیمبریج، ماساچوست، ایالات متحده است. اسلون امآیتی مدارک کارشناسی، کارشناسی ارشد، و دکترا اعطا میکند و همچنین به مدیران دورههای آموزش اجرایی ارایه میدهد. ورود به دورههای ام بی ای آن از سخت ترینها در سطح جهان است). وی از سال ۲۰۰۰ میلادی دوره های کارآفرینی و فن آوری، نوآوری و رهبری را آموزش می دهد. دکتر آفیان از زمان اخذ مدرک دکتری، تاکنون نویسنده و تالیف کننده در بسیاری از نشریات علمی و ثبت اختراعات می باشد.
او به طور گسترده در ایالات متحده و جهان در مورد موضوعات متنوعی از کارآفرینی، نوآوری و سرمایه گذاری گرفته تا مهندسی زیستشناسی، کشف دارو- فرآیند نوآوری دارویی (کشف دارو فرایندی است که از طریق آن داروهای جدید بالقوه شناسایی می شوند. این شامل طیف گسترده ای از رشته های علمی، از جمله زیست شناسی، شیمی است)، فناوری های پزشکی و انرژی های تجدید پذیر سخنرانی می کند. دکتر آفیان در طول فعالیت ۲۴ ساله خود به عنوان مخترع، کارآفرین،مدیرعامل و سرمایه گذار، موفق به ایجاد و یا کمک به راه اندازی ۲۴ موسسه،نهاد علمی و فناوری شده است.
![Joule Biotechnologies](https://hoosk.ir/wp-content/uploads/2020/03/image.jpg)
Joule Biotechnologies
سوخت خورشیدی
نوبار از همان سالهای ابتدایی ورود به دانشگاه به دنبال راهی مطمئن برای تولید سوختهای تجدیدپذیر ایدهآل بوده است. نوبار بر این عقیده است که باید در این فرآیند علمی تا حد امکان فاکتورهای واسطه را حذف کرد. او میگوید: سوختهای زیستی نهایتا از دی اکسید کربن و آب تولید میشوند، بنابراین چرا باید در تولید آنها از گیاهانی نظیر ذرت، علف یا جلبک استفاده کرد؟ آنچه میخواهیم بدانیم این است که آیا میتوان سیستمی را مهندسی کرد که در آن دی اکسید کربن مستقیما به هر نوع سوخت زیستی مورد نظر تبدیل شود؟
این محقق در شرکت تحقیقاتی خود موسوم به “Joule Biotechnologies” پاسخ این پرسش را بله میداند.
وی بادستکاری ژنها موفق شده است ریزارگانیسمهای فتوسنتزی تولید کند که از نور خورشید برای تبدیل مستقیم دی اکسید کربن به اتانول یا دیزل استفاده میکنند. او میگوید: برای نخستین بار است که چنین رویدادی به ثبت میرسد. این محقق در شرکت خود ریزارگانیسمهای مورد نظر را در رآکتورهای زیست نوری پرورش میدهد که به آب تازه نیاز نداشته و در مقایسه با اراضی وسیعی که برای کشت انبوه ذرت یا علف نیاز است، کار تنها در محیط بسیار محدودی انجام میشود. این محقق با ارائه آمار و ارقامی درخصوص برتری داشتن این نوع تولید سوخت زیستی میگوید: در مقایسه با تکنیکهای فعلی، فناوری نوینی که ارائه شده است، از حیث قیمت تمام شده کاملا مقرون به صرفه است.
اگر همه چیز طبق برنامه پیش رود، میتوان امیدوار بود که سوختهای زیستی از این نوع، جایگزین مناسبی برای سوختهای با منشأ نفتی شوند و حتی میتوان روزی را تصور کرد که از این سوختها در ابعاد بسیار گسترده استفاده شود. هماکنون تولید سوختهای زیستی با چالشهای زیادی همراه است. از یک سو برای پرورش انبوه ذرات و نظایر آن به اراضی وسیع کشاورزی نیاز بوده و از سوی دیگر حجم قابل توجهی از آب نیز صرف آبیاری این اراضی میشود. گذشته از تمامی این موارد به منابع مالی قابل توجهی نیز برای طراحی و راهاندازی تاسیسات مورد نیاز جهت تولید سوختهای زیستی به این شیوه نیاز است. از این رو آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرده است تا سال ۲۰۵۰ سوختهای زیستی نظیر دیزل زیستی یا اتانول تنها سهم ۲۶ درصدی در تأمین نیاز جهانی در حوزه سوخت داشته باشند اما با تکیه بر فناوریهایی نظیر آنچه نوبار آفیان ارائه کرده است، این رقم افزایش چشمگیری خواهد یافت.
منابع:
۱-auroraprize.com
۲-fa.armradio.am
۳- en.wikipedia.org/wiki/Moderna
۴- agbu.am
۵- loyola.ca
۶- modernatx.com
۷- en.wikipedia.org/wiki/Joule_Unlimited