واکاوی مواضع دروغین جمهوری آذربایجان درباره جنگ قراباغ
نویسنده : ایساک یونانسیان
از زمان آغاز پیمان آتش بس در سال ۱۹۹۴ میلادی در جنگ قراباغ دولت باکو همواره در پی تحریف حقایق این جنگ و مظلوم نمایی در جوامع بین المللی می باشد،این مظلوم نمایی ها در حالیست که خود آغاز گر این جنگ بوده است.دولت باکو چندین موضوع را در جوامع بین المللی پیگیری می نماید و سعی در تحریک افکار عمومی جهانیان دارد.در ذیل به سه مورد از این ادعاهای دولت باکو می پردازیم:
اولین ادعای دولت باکو :ارمنیان در خوجالی مرتکب نسل کشی شده اند.
در چند سال اخیر مقامات جمهوری آذربایجان سعی دارند وقایع خوجالی را در جوامع بین المللی نسل کشی قلمداد کنند چاپ کتاب های مختلف،برگزاری همایش و… انتشار عکسهای دروغین و مونتاز شده از این دست اقدامات دولتمردان باکو است.حال چرا دولتمردان باکو این ادعا را در چند سال اخیر مطرح می کنند را می توان در یک جمله خلاصه کرد. تحریک توسط ترکیه برادر بزرگ جمهوری آذربایجان. ترکیه که در سالهای اخیر تحت فشار قدرت های بزرگ در خصوص پذیرش نسل کشی ارمنیان قرار دارد. با مطرح ساختن واقعه خوجالی و قراباغ سعی در انحراف افکار عمومی داشته تا از این طریق ارمنیان را در جوامع بین المللی تحت فشار قرار دهد.
عکس سمت راست مربوط به کشتارهای بالکان در سال ۱۹۹۹ میلادی می باشد که دولتمردان باکو آن را به وقایع خوجالی نسبت می دهند.
عکس از صحنه کشتار در غزه منتشر شده در سایت الاخبار و همان عکس منتشر شده در یک سایت آذری
نمونه ای از عکسهای تحریف شده از سوی دولت آذربایجان عکس مورد نظر مربوط به زلزله سال ۱۹۸۳ در ترکیه می باشد و عکاس این واقعه مصطفی بوزدمیر در روزنامه حریت چاپ شده است.
بر طبق تعریف بین المللی نسل کشی که توسط رافائل لمکین لهستانی در سال ۱۹۴۸م. در سازمان ملل به تصویب رسیده نسل کشی عبارت است از :
۱-کشتن تعدادی از یک گروه یا نژاد خاص
۲-واردنمودن صدمات جسمی و روحی شدید به اعضای یک گروه،قوم یا نژاد
۳-تخریب عمدی شرایط زندگی آن گروه برای از بین بردن همه یا بخشی از آن گروه انسانی
۴-تحمیل تدابیری برای ممانعت از زاد و ولد در میان آن گروه
۵-انتقال اجباری کودکان آن گروه به گروهی دیگر
حال طبق این تعریف و شواهد موجود از وقایع خوجالی از جمله اعترافات ابولفضل ایلچی بیگ رئیس جمهور وقت جمهوری آذربایجان واقعه خوجالی در شرایط جنگی اتفاق افتاده و تنها ۴۷۸ نفر( آن هم طبق ادعای آذربایجانی ها )کشته شده اند پس نمی توان لفظ نسل کشی را برای واقعه خوجالی بکار برد
دومین ادعای دولت باکو : ۲۰ درصد خاک این کشور توسط ارمنستان اشغال شده است !
با توجه به این که مساحت کل مناطقی که در حال حاضر نیروهای ارمنی تحت کنترل خود دارند و با احتساب مساحت منطقه پیشین خودمختار قراباغ در اتحاد جماهیر شوروی ٬ برابر است با ۱۱۴۰۰ کیلومتر مربع که ۱۳ درصد کل مساحت مورد ادعای جمهوری آذربایجان است و اگر در نظر داشته باشیم که منطقه پیشین خودمختار قرا باغ بر اساس حق تعیین سرنوشت ملی ٬ از شوروی اعلام استقلال نموده است و مساحت آن را ( ۴۳۳۶ کیلومتر مربع ) از عدد فوق کم کنیم٬ به رقم ۷۰۶۰ کیلومتر مربع می رسیم که فقط ۸ درصد مساحت مورد ادعای جمهوری آذربایجان است. لازم به ذکر است که با توجه به موقعیت جغرافیایی جمهوری خود مختار قراباغ٬ نیروهای این کشور برای مقابله با تجاوزات دولت باکو٬ ناگزیر از کنترل شماری از مناطق اطراف قراباغ، تا زمان حل کامل مناقشه می باشند.
اگر چه به شهادت اسناد و بناهای تاریخی موجود٬ این مناطق٬ مانند کارواچار ( کلبجر ) و…جزیی از قراباغ تاریخی بوده اند که در زمان اعطاء قراباغ به جمهوری آذربایجان از سوی شوروی ،از قرا باغ جدا شده اند.از سوی دیگر جمهوری آذربایجان نیز مناطقی ارمنی نشین از جمهوری قرا باغ از جمله شاهومیان و بخشی از مارتونی و مارتاکرت را در اشغال خود دارد و به این ترتیب ۱۵ درصد خاک جمهوری آرتساخ ( قرا باغ ) در اشغال جمهوری آذربایجان است که از نظر درصد نسبی بیش از میزان مناطقی است که دولت باکو مدعی است توسط نیروهای ارمنی اشغال شده است.
سومین ادعای دولت باکو : ”یک میلیون سکنه جمهوری آذربایجان در جنگ قره باغ آواره شده اند !
برای پاسخ به این ادعا می بایست به آمارهای رسمی موجود از آرشیوهای اتحاد جماهیر شوروی رجوع کنیم.طبق این آمارها جمعیت قراباغ در سال ۱۹۸۸م. یعنی یک سال از وقوع جنگ قراباغ ۱۹۲۰۰۰ نفر بوده است،که ۱۴۵۹۲۰ نفر ارامنه و ۴۶۰۸۰ آذربایجانی ترکیب این جمعیت را تشکیل می دادند.از طرفی طبق سرشماری سال ۱۹۸۹م. شهر آقدام ۲۸۰۳۱ نفر، جبرائیل ۵۴۰۰۰ نفر،فیزولی ۱۷۰۹۰ نفر،کلبجر ۷۲۴۶ نفر،قازاخ ۱۹۰۴۵ نفر، لاچین ۷۸۲۹ نفر،شوشی ۱۵۰۳۹ نفرجمعیت داشته .حال با در نظر گرفتن آمار کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل که آذربایجانی های تبعید شده از ارمنستان در سال ۱۹۸۹ را ۲۰۰/۰۰۰ هزار نفر اعلام کرده چگونه می توان ادعا کرد که بیش از یک میلیون نفر آواره شده اند؟
از سوی دیگر ٬ جمهوری آذربایجان ذکر نمی کند که در اثر مناقشه قراباغ٬ ۴۰۰ هزار ارمنی ساکن جمهوری آذربایجان٬ بعد از قتل عام شمار زیادی از آن ها در سومگایئت٬ گنجه و باکو ٬ آواره شدند. اگر به جمعیت جمهوری آذربایجان و ارمنستان و شمار مهاجران جنگی این دو کشور نگاه کنیم٬ متوجه می شویم که درصد نسبی مهاجران جنگی ارمنستان بیش از جمهوری آذربایجان است . همچنین باید به آواره شدن تمامی ده ها هزار سکنه ارمنی منطقه ”شاهومیان “جمهوری قرا باغ در اثر اشغال این منطقه توسط جمهوری آذربایجان نیز اشاره کرد.
منابع:
سایت خبری تحلیلی هاماینک (http://hamaynk.wordpress.com/2012/11/26/)
ميرمحمد صادقي، حسين: حقوق جزاي بينالملل «مجموعه مقالات»، تهران: نشر ميزان، چاپ اوّل، ۱۳۷۷، ص ۱۳۰