واکنش کميته همکاری ارمنستان با پارلمان اتحاديه اروپا، به بيانيه منتشر شده توسط سه تن از نمايندگان پارلمان اروپا
ترجمه : موسسه ترجمه و تحقیق هور
اعضای کميته همکاری ارمنستان – پارلمان اتحاديه اروپا نسبت به بيانيه منتشر شده توسط سه تن از نمايندگان پارلمان اروپا واکنش نشان داده و اطلاعيه ای صادر کرده است.
در اين اطلاعيه آمده است:
«نا اميدی عميق – ما امضا کنندگان اين اطلاعيه به عنوان اعضای کميته همکاری ارمنستان با پارلمان اتحاديه اروپا تأسف خود را نسبت به سه تن از نمايندگان پارلمان اروپا،رئيس کميته همکاری پارلمان اروپا-ارمنستان «مارينا کاليوراند»، گزارشگر مسائل جمهوری ارمنستان «ترايان پسسکو» و گزارشگر مسائل جمهوری آذربايجان «ژليانا زوکوو» که نويسندگان بيانيه ذکر شده می باشند اظهار می داريم، زيرا آنان موضعی مخرب و مغرضانه در پيش گرفته اند و بيانيه ای که بر همين اساس ارائه کرده اند گمراه کننده بوده و بدون شک اثری منفی بر همکاری ما خواهد گذاشت.ما همواره کميته همکاری بين جمهوری ارمنستان و پارلمان اروپا را بستری مناسب و ارزشمند برای همکاری دو جانبه قلمداد کرده ايم، جايی که شرکای واقعی مسائل نگران کننده همديگر را مورد بحث و بررسی قرار می دهند».
در اطلاعيه کميته همکاری ارمنستان با پارلمان اروپا تاکيد می شود که پايه و اساس روابط فیمابین ارمنستان و پارلمان اروپا «ماده ۳۶۵» توافق نامه است که بر اساس آن «کميته همکاری پارلمانی اتحاديه اروپا-ارمنستان بايد بستری برای جلسات و تبادل نظر باشد».«کميسيونهای دوجانبه پارلمانی سکويی برای حل مناقشات و تعارظات يا ميانجيگری نيستند، بلکه وظيفه دارند تا مشارکتی دو جانبه، و موثر در توسعه روابط پارلمانی اتحاديه اروپا و جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربايجان، بدون نفع يا ضرر هر يک از طرفين انجام دهند.
بيانيه منتشر شده توسط سه تن از نمايندگان ياد شده نگرانی هايی جدی در مورد اعتبار، صداقت و صلاحيت آنان ايجاد می کند.آنها ترجيح دادند تا اين بستر مهم همکاری و گفتگو را ناديده گرفته و با سخنان متناقض از موضع رياست سواستفاده کنند.
در بيانيه ارائه شده از يک سو، آنان حمايت بی دريغ خود از تلاشها و ارزشهای «گروه مينسک» (سازمان امنيت و همکاری اروپا) را اعلام می دارند و از سوی ديگر به طرز شرم آوری جوهره اصول اساسی آن را تحريف می کنند.
در بيانيه ارائه شده توسط آنان دو بار برای قلمرو آرتساخ (قراباغ) اصطلاحات «متصرف شده» و «اشغال شده» را به کار می گيرند، در حالی که نويسندگان اين بيانيه بايد آگاه بوده باشند که اعضای «گروه مينسک» آرتساخ را منطقه «متصرف شده» نمی خوانند. در هيچ يک از گزارشات، اطلاعيه ها و سخنان اعضای «گروه مينسک» و روسای جمهوری های کشورهای تشکيل دهنده گروه ياد شونده منطقه آرتساخ را «منطقه ای اشغال شده» نمی شمارند.
در اطلاعيه کميته همکاری پارلمانی ارمنستان و پارلمان اروپا تاکيد می شود که منطقه آرتساخ را «اشغال شده» ناميدن به هيچ عنوان با تلاشهای «گروه مينسک» مطابقت نداشته و موضع پارلمان اروپا، اتحاديه اروپا و سازمانهای اروپايی را ارائه نمی دهد.
« لازم به ذکر است، که آخرين جمله بيانيه که مورد اعتراض ما می باشد، موضع رسمی جمهوری آذربايجان استکه علاقه به تکرار آن دارد و حل و فصل مناقشه را در چهار چوب مرزهای شناخته شده بين المللی جمهوری آذربايجان می داند.»
اين جمله با روند صلح سه دهه و تلاشهای صلح جويانه «گروه مينسک» مغايرت دارد. اصول و عناصر اساسی که در سال ۲۰۰۹ توسط «گروه مينسک» سازمان امنيت و همکاری اروپا ارائه شده اند نتايج مذاکرات را تعيين نمی کنند (چيزی که در بيانيه سه نماينده پارلمان اروپا به وضوح اشاره شده است). در مقابل، بر اساس اصول استناد شده توسط نمايندگان مورد بحث، وضعيت نهايی قراباغ با اراده آزاد مردم آرتساخ تعيين خواهد شد.
«حمايت بی وقفه» ذکر شده از همکاران و اصول و ارزشهای اساسی آنان توسط نويسندگان بيانيه به طور واضح با اصل بيانيه تناقض دارد.
ما همچنين توضيحات بعدی رئيس کميته همکاری پارلمان اروپا-ارمنستان خانم «کاليوراند» را که به طرف ارمنی خود ارائه داده است را در نظر گرفتيم. وی توضيح می دهد که اشاره به «حل و فصل مسالمت آميز مناقشه در چهار چوب مرزهای شناخته شده بين المللی جمهوری آذربايجان» مربوط به مرزهای کنونی جمهوری آذربايجان نمی باشد بلکه منظور مرزهايی است که از نظر بين المللی در آينده و بعد از رسيدن به توافق و حل مناقشه مشخص و شناخته خواهد شد.
واضح است که محتوای توضيحات فوق در بيانيه نشان می دهد که نويسندگان بيانيه قادر به ارائه اظهار نظرهای صالح در مورد حل وفصل مسالمت آميز اين روند پيچيده و اصول اساسی آن نيستند.
در ادامه تاکيد می شود:
«آنچه که اين بيانيه را غير قابل قبول تر می کند، اين واقعيت است که این بیانیه زمانی ارایه می شود که ما شاهد اظهارات جنگ طلبانه اخير رئيس جمهور و وزير دفاع جمهوری آذربايجان می باشیم که تهديد به آغاز جنگی جديد می کنند. لازم به ذکر است که اين گونه اظهارات می تواند توسط مقامات اقتدار گرا و جنگ طلب جمهوری آذربايجان به عنوان مجوز و فرصتی برای حمله نظامی و استفاده از زور بر عليه مردم آرتساخ شود. همه کسانی که از آرمان های جمهوری آذربايجان و تضعيف مردم آرتساخ حمايت می کنند مسئول به مخاطره انداختن امنيت و شروع جنگ در منطقه خواهند بود».
کميته همکاری ارمنستان و پارلمان اروپا بهانه ای که برای بيان اين بيانيه استفاده شده است را سوال بر انگيز می داند.
«ما متعقديم که هدف واقعی نويسندگان اين بيانيه ارائه موضع يک جانبه در مورد حل مناقشه آرتساخ است و در اين راستا هميشه جمهوری آذربايجان در چهارچوب رياست «گروه مينسک» (سازمان امنيت و همکاری اروپا) تلاش کرده و شکست خورده است.
در عين حال توجه داشته باشيم که قبل از ابراز نگرانی در مورد ساخت بزرگراه، موارد بسياری وجود دارد که نياز به پاسخ همکاران ما دارد، که می تواند جان افراد را نجات دهد. ساخت اين جاده که هدف آن تامين زيرساختهای اساسی برای ملتی است که فارغ از وضعيت سياسی قلمرو خود دارای حقوقی است، نمی تواند خطرناک تر از تهديدات رهبر رژيم ديکتاتوری باشد که دائماً جنگ قريب الوقوع در منطقه را محتمل کرده و يا با وجود خطر بيماری همه گيری در آذربايجان ناقض مداوم حقوق بشر تلقی می شود، واقعيتی که بارها توسط گزارشگران پارلمان اتحاديه اروپا ارائه شده است. داشتن امکانات اساسی ارتباطی برای مردم آرتساخ حق مسلم آنان می باشد و آن نمی تواند خطری برای امنيت منطقه و سطح بين المللی داشته باشد.
در اين اطلاعيه تاکيد می شود که، موضع گزارشکر مسائل ارمنستان آقای «ترايان پسسکو» که با روابط نزديک خود با مقامات عالی رتبه جمهوری آذربايجان و دریافت تقدیرنامه های بسیار از سوی آنان و همچنين با اظهارات متناقض خود عليه ارمنيان ساکن رومانی مشهور می باشد، بسيار نگران کننده است، و او نتوانسته مسئوليت های فعلی خود را با حسن نيت و شرافتمندانه انجام دهد.
با توجه به مطالب فوق، ما از اظهارات خانم «مارينا کاليوراند»، آقای «ترايان پسسکو» و خانم «ژليانا زوکوو» ابراز نگرانی عمیق کرده و سو استفاده آنان از جايگاه خود برای نشر نظرات شخصی را محکوم می کنیم.
«در همين زمينه، هيئت نمايندگان همکاری ارمنستان با پارمان اتحاديه اروپا اين حق را برای خود محفوظ می داند که همکاری با خانم «مارينا کاليوراند»، آقای «ترايان پسسکو» و خانم «ژليانا زوکوو» مورد ارزيابی و بررسی مجدد قرار دهد. در عين حال می خواهيم تاکيد کنيم که مشارکت و همکاری مستمر با اتحاديه اروپا در چهارچوب همکاری های پارلمانی برای ما مهم می باشد».
منبع: Yerkir.am