گزارش نشست
مناسبات ایران و ارمنستان«فرصت ها چالش ها»
روابط عمومی موسسه ترجمه و تحقیق هور
دوشنبه بیست وششم آذرماه ۱۳۹۷ نشستی تحت عنوان «مناسبات ایران و ارمنستان، فرصتها و چالشها» به همت موسسه ترجمه و تحقیق هور و با همکاری بنیاد مطالعات قفقاز، انجمن دوستی ایران و ارمنستان و اتاق مشترک بازرگانی ایران و ارمنستان در سالن آرام مانوکیان تهران و با حضور چهره هایی چون آرتاشس تومانیان سفیر جمهوری ارمنستان در ایران، محسن فغانی رئیس ادارة قفقاز وزارت امور خارجه، دمیرچی رئیس میز روسیه در وزارت امور خارجه، علیرضا بیگدلی سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان،ترکیه و قبرس،دکتر کارن خانلری نمایندة ارمنیان در مجلس شورای اسلامی، مسئولین منطقه آزاد ارس و جمعی از اساتید دانشگاه و اصحاب رسانه برگزار گردید.
خلاصه ای از آن چه در این نشست گذشت را می خوانید.
آرتاشس تومانیان سفیر جمهوری ارمنستان در ایران
*تحولات اخیر ارمنستان و به ثمر رسیدن انقلاب بدون خونریزی صرفاً در جهت برقرای عدالت در کشور بوده و تاثیری بر سیاست خارجی ارمنستان نخواهد داشت.
*آمریکا در مورد ایران و تحریم ها با دولتمردان ارمنستان مذاکره کرده وطرف ارمنی نظرات خود را در این مورد به طرف آمریکایی گفته است. چنان که برای آنان مسجل شده روابط با تهران برای ارمنستان بسیار مهم است و آمریکایی ها حساسیتهای ما را درک کردهاند.
*ارمنستان همواره در کلیه مراجع بینالمللی حامی منافع ایران بوده، در حالی که برخی کشورها که خود را دوست ایران معرفی میکنند علیه ایران رای داده و یا در بهترین حالت از حضور در نشست امتناع کردهاند. البته گاهی پیش آمده است که ایران در برخی مولارد علیه ارمنستان موضع گرفته است بعنوان مثال در نشست چند ماه گذشتة استانبول، ایران به طرح جمهوری آذربایجان و ترکیه در رابطه با مسئله قراباغ رای مثبت داد که البته ما طرف ایرانی را درک کرده و برخی معذوریتها را متوجه هستیم.
*ارمنستان این آمادگی را دارد تا صادرات برق به ایران را افزایش دهد.
*برخی مشکلات و مکاتبات طولانی اداری در ایران مانع از پیشبرد کارها می شوند.
محمد رضا دماوندی،رئیس انجمن دوستی ایران و ارمنستان
*با وجود روابط تاریخی و سیاسی بسیار خوب بین دو کشور، متاسفانه در حوزههای اقتصادی، فرهنگی و رسانهای نتوانستهایم مناسبات خود را به سطح عالی برسانیم.
*طی سال های گذشته هدفگذاری روابط بازرگانی میان تهران و ایروان یک میلیارد دلار تعیین شده بود که تاکنون سالانه تنها بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون دلار مراودات تجاری میان دو کشور صورت میگیرد.
*راههای توسعه بخشیدن این روابط در جدیت بیشتر دو طرف و در عین حال سرمایهگذاریهای مشترک در عرصههای مناطق آزاد، راههای مواصلاتی و صنایع وابسته است و پیشنهاد می کنم که بانک مشترک ایران و ارمنستان در منطقه آزاد ارس تأسیس شود.
* زمینه های مختلفی برای فعالیت بخش خصوصی فراهم است،ولی از آن استفاده نمی شود.
محسن فغانی رئیس ادارة قفقاز وزارت امور خارجه
*جمهوری اسلامی ایران کم تنشترین که خیر، بدون تنشترین رابطه را با ارمنستان داشته است.
*تاکنون ۱۵ کمیسیون اقتصادی میان ایران و ارمنستان برگزار شده و هر سندی که برای توسعه روابط اقتصادی میان دو طرف نیاز بوده، امضا شده است. اکنون بخش خصوصی باید از ظرفیتهای به وجود آمده، استفاده کند.
*امضای توافق نامه تجارت ترجیحی میان ایران و اتحادیه اوراسیا، مهمترین سندی است که میتواند باعث توسعه روابط بازرگانی میان تهران و ایروان شود.
*کاستیهایی که در زیرساختهای ترانزیتی و راه های ارتباطی،«کریدورها» وجود دارد و کامیونهای ایرانی نمیتوانند به آسانی در ارمنستان تردد کنند، چالشی است که البته ارمنستان دارد برای توسعه این مشکل تلاش میکند و این تلاش از سوی ایران حمایت میشود.
*موضع ایران در خصوص حل و فصل مناقشة قراباغ را بارها اعلام کرده ایم و هیچ گونه تغییری در آن ایجاد نشده است.
* بلافاصله پس از پیروزی پاشینیان در ارمنستان، آقای روحانی به وی تبریک گفت و سپس دو طرف در تماس تلفنی با یکدیگر گفتوگو کردند. همچنین در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز رئیسجمهوری ایران و نخستوزیر ارمنستان توافق کردند که در آینده با یکدیگر دیدار کنند که این دیدار احتمالا پس از تثبیت دولت جدید ارمنستان محقق خواهد شد.
ولی کوزهگر کالجی،پژوهشگر مسایل آسیای مرکزی و قفقاز
*پاشینیان نه غربگرا است و نه شرقگرا، بلکه علیه مافیا و الیگارشی و در جهت برقراری حاکمیت مستقل ملی مبارزه میکند
*باندهای انحصاری در بخشهای گاز، حملونقل ریلی، برق و مخابرات در ارمنستان، مانع توسعه روابط با ایران بودهاند و با به زیر کشیده شدن این مافیا، امکان گسترش روابط اقتصادی میان تهران و ایروان نیز افزایش خواهد یافت.
*ایران و ارمنستان می بایست جهت توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی، به راهکارهای سهجانبه، از جمله ائتلاف ایران، ارمنستان و گرجستان و ایران، ارمنستان و روسیه، روی آورند.
سید مهدی حسینی تقی آباد مدیرعامل بنیاد مطالعات قفقاز
*سطح آمد و شد میان کارشناسان و نخبگان ایرانی و ارمنی مطلوب نیست و باید افزایش یابد.
*گسترش مناسبات اقتصادی تهران و ایروان، امکان تبادل هیاتهای دانشگاهی و پژوهشی میان دوطرف را افزایش خواهد داد.
*مبارزه با فساد در ارمنستان، به توسعه روابط با ایران خواهد انجامید.
گریکور قضاریان،کارشناس ارشد توریسم و جهانگردی
*دو کشور ایران و ارمنستان از لحاظ توریسم نتوانسته اند یکدیگر را بشناسانند.
*توریسم بهترین روش برای شناساندن کشورها به یکدیگر و بهترین راه برای توسعه روابط سیاسی و اقتصادی است.
*نیاز مبرمی جهت برگزاری نمایشگاهی با عنوان توریسم با حضور شرکت های توریستی ایران و ارمنستان احساس می شود.
آرام شاهنظریان،کارشناس مسایل ارمنستان
*در بخش مطبوعات و خبرسانی دو کشور موفق عمل نکرده اند و گاهی دیده می شود که خبرگزاری های ایران برخی اخبار مربوط به ارمنستان را از منابع روسی و حتی آذربایجانی دریافت می کنند.
* حضور یک یا چند خبرگزاری ارمنستان در ایران کاملاً احساس می شود.