سیاست خارجی جمهوری آذربایجان “دیپلماسی خاویار”
نویسنده: ایساک یونانسیان
در چند سال اخیر کارشناسان ایرانی ،ارمنی و اروپایی بارها به تحرکات مقامات جمهوری آذربایجان در تحریف و جعل تاریخ و وارونه جلوه دادن حقایق تاریخی اشاره و اعتراض کرده اند،در مقالات گوناگونی که توسط این کارشناسان نگاشته شده نقش سفارتهای جمهوری آذربایجان در اشاعه این تحریفات بارز و مشخص می باشد. بعنوان مثال مراسمی که سال گذشته بمناسبت استقلال جمهوری آذربایجان در سفارت آن کشور در ابوظبی برگزار گردید، کتابی به سفرای کشورهای مدعو اهداء شد که در آن استانهای آذربایجان شرقی،غربی و اردبیل و ارمنستان جزو خاک کشور آذربایجان قید شده بود.
چندی پیش نیز روزنامه معروف آلمانی (Die Zeit) مقاله ای منتشر نمود که در آن پرده از فعالیتهای مخفی سفارتهای جمهوری آذربایجان و خرج میلیون ها دلار از درآمد نفتی آن کشور در استخدام کارشناسان،دانشمندان و تاریخ نگاران اروپایی، جهت تحریف و جعل تاریخ برداشت.
نویسنده تحقیقات خود را معطوف به کرسی مطالعات تاریخ و فرهنگ جمهوری آذربایجان در دانشگاه “هومبولت برلین” که در سال ۲۰۱۰م افتتاح شده داشته است.رئیس این بخش در دانشگاه برلین خانم “ماریا یوا اوخین” آلمانی می باشد.
در این خصوص نویسنده مقاله می گوید: جای بس تعجب است که کارمند آلمانی و مدیر گروه تاریخ و فرهنگ جمهوری آذربایجان در دانشگاه هومبولت برلین علاوه بر دریافت حقوق از دانشگاه، معادل ۷۵۰۰ یورو نیز از سفارت جمهوری آذربایجان دریافت می کند .علاوه بر آن کلیه هزینه های جاری، این بخش از دانشگاه را سفارت جمهوری آذربایجان در آلمان متقبل می شود. این همه هزینه برای چیست ؟ و سفارت جمهوری آذربایجان دنبال چه مقاصدی است؟
در ادامه نویسنده مقاله به اوضاع سیاسی ،اجتماعی و اقتصادی جمهوری آذربایجان پرداخته و می گوید:
جمهوری آذربایجان کشوری غیر دموکراتیک است که از نگاه سازمان دیده بان حقوق بشر جزو کشورهای ناقص حقوق بشر شمرده می شود،کلیه درآمدهای نفت و گاز این کشور در انحصار مقامات دولتی بوده و طبق گزارش جدید نهاد دیدبان جهانی که در ۱۰ دسامبر سال ۲۰۱۳م منتشر شد روندی در صنعت نفت آذربایجان شناسایی شده که در آن مقامات دولتی با همدستی شرکتهای سایه صدها میلیون دلار از فروش نفت را به حسابهای اروپایی خود واریز نموده اند، کلیه اسناد این معاملات مخدوش و مبهم ارائه شده است. این در حالیست که فقر گسترش یافته و طبق آمارهای ارائه شده، جمهوری آذربایجان در کنار کشورهای مالی و پاکستان در رتبه ۱۲۷ جهان از لحاظ فقر قرار گرفته است.
در ادامه روزنامه آلمانی به انتقاد از سیاست های الهام علی اف و دولتش پرداخته و می گوید:
سرنوشت نامعلوم دلارهای نفتی مشخص می کند، که دولت آذربایجان و مقامات آن با کمک این دلارها سعی در پنهان سازی نقیصه های یاد شده دارند آنها اهداء هدایای گرانبها به مقامات عالی رتبه اروپایی را سر لوحه خود قرار داده وبارها مشاهده شده است که مقامات اروپایی با هدایای گرانبهایی چون خاویار و فرشهای ابریشمی از سوی سفارتهای آن کشور پذیرایی می شوند.
این سیاست دولت آذربایجان به “دیپلماسی خاویار” مشهور شده است و نویسنده معتقد است هدف دولت آذربایجان از کمکهای مالی به دانشگاه های مختلف اروپا و دانشمندان اروپایی نه تنها ناشی از علاقه آن کشور به توسعه علم و فرهنگ نبوده بلکه ریشه در تحریف تاریخ و هویت بخشیدن به گذشته جعلی خود دارد.