مدیر انستیتوی مطالعات شرق ارمنستان: به رسميت شناختن بين المللی نسل کشی ارمنيان رو به رشد است، به همين دليل ترکيه اقدامات بازدارنده انجام می دهد.
بدنبال افزایش شناسایی رسمی نسل کشی ارمنیان از سوی مجالس کشورهای مختلف و نهادهای بین المللی ترکیه را وادار به واکنش کرده است. هفته گذشته عالی ترین نهاد مشاوره رئيس جمهوری ترکيه به رياست رجب طيب اردوغان جلسه ای تشکیل داده و راهکارهای نفی و انکار شناسایی نسل کشی ارمنیان از سوی کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار داده است.
در این خصوص خبرگزاری New Armenian.am مصاحبه ای با روبن سافراستیان مدير انستيتوی مطالعات شرق و کارشناس مسایل ترکیه انجام داده است.
– آقای سافراستيان،انکار نسل کشی ارمنيان توسط ترکيه امر جديدی نيست، ولی اين رویه در حال رشد است. آيا چنين چيزی از مدتها قبل برنامه ريزی شده بود يا اين انگيزه با واقعيت های جديد مرتبط است؟
-البته که اين يک طرح و برنامه جديدی نيست، چرا که ترکيه مانند هميشه سياست انکار را در پيش گرفته و حالا به طور فزاينده ای سعی در شدت بخشيدن به آن دارد. چند روز قبل از اين، جلسه عالی نهاد مشاوره دفتر رئيس جمهور ترکيه به رياست اردوغان تشکيل شد. روسای پيشين مجلس ترکيه نيز در اين شورا شرکت داشتند، اينجاست که چنين تصميماتی اتخاذ شده است تا اقدامات گسترده ای برای نفی و انکار مسئله نسل کشی ارمنيان انجام دهند.من فکر می کنم، دليل اين امر کاهش چشم گير اعتبار ترکيه در جهان و کاهش روز به روز محبوبیت حزب عدالت و توسعه در ترکیه باشد. چيزی که نه تنها برای ما قابل توجه است بلکه از طرف متحدان ترکيه، ايالت متحده آمريکا، کشورهای اروپايی و غيره نيز چنين است. از این رو مقامات ترکيه سعی دارند جهت مقابله با مشکلات اقتصادی، افکار عمومی جامعه خود را از اوضاع وخيم اجتماعی- اقتصادی موجود منحرف کنند. از این رو پرداختن به موضوع نسل کشی ارمنيان و فعاليت های ضد تبليغی بهانه خوبی برای انحراف افکار عمومی جامعه ترکیه خواهد بود.
– اين اقدامات به چه نحوی صورت خواهد گرفت؟ ترکيه چه سکوهايی را برای آن مورد استفاده قرار خواهد داد؟ با در نظر گرفتن اين موضوع که مجلس سنای ايالت متحده آمریکا به اتفاق آرا نسل کشی ارمنيان را به رسميت شناخته است، چه کشورهایی با ترکيه همسو خواهند شد؟
– من فکر می کنم ما متحدين ترکيه را به خوبی می شناسيم: پاکستان، قطر، يعنی کشورهايی که بنا بر دلايل ومشکلاتی متحد ترکيه هستند، اما اين کشورها علاقمند به تقويت روابط متحدين با ترکيه هستند، بنابراين آنها در نفی و انکار نسل کشی ارمنيان بالجبار همسو با ترکيه قرار دارند. از طرفی نيز ترکيه سعی خواهد کرد تا درميان کشورهای اسلامی متحدينی برای خود بيابد، روابط خود را با متحدينی که وجود دارند را تقويت کند، اما ترکیه با دنيای عرب روابط پرتنشی دارد، مانند رابطه ترکيه با مصر. ما می بينیم که مطبوعات مصر اخيراً توجه زيادی به نسل کشی ارمنيان داشته اند.کمیته های دادخواهی ارمنیان در کشورهای عربی فعالیت مستمری انجام می دهند. به احتمال زیاد و بزودی لایحه محکوميت نسل کشی ارمنيان در دستور کار پارلمان مصر قرار خواهد گرفت. سال گذشته رئيس جمهور مصر قتل عام انجام گرفته توسط ترکيه را به شدت محکوم کرده است. نسل کشی ارمنيان در سوريه هم به رسميت شناخته شد. من فکر نمی کنم که ترکيه در روابط خود با دنيای عرب بر سر مسئله انکار نسل کشی ارمنيان موفق شود،گرچه در اين راستا تلاش زيادی به خرج خواهد داد.
-آقای سافراستیان فکر نمی کنید موج شناسایی رسمی نسل کشی ارمنیان در کشورهای عربی از جمله سوریه و شاید هم مصر باعث نگرانی مقامات ترکیه شده است؟
– بله چنین است،ولی موضوع مهمتر شناسایی رسمی نسل کشی ارمنیان از سوی کنگره ايالات متحده، مجلس نمايندگان و مجلس سنا است زیرا آمریکا می تواند الگویی برای سایر کشور ها باشد و ترکیه با در نظر گرفتن این واقعیت است که چنین اقداماتی انجام می دهد.
– سخنگوی وزارت امور خارجه ارمنستان تاکيد کرده است که «به رسميت شناختن نسل کشی ارمنيان مسئله ای ميان ارمنستان و ترکيه نيست، بلکه مسئله ای مابین ترکيه و جامعه جهانی است». آيا شما با طرح اين عقيده موافق هستيد؟
– عبارتی که شما نقل کرديد، طبيعی است. من هيچ انحرافی از سياست اتخاذ شده توسط وزارت امور خارجه ارمنستان نمی بينم و واضح است که اين مستلزم شناخت، محکوميت و جبران خسارت حاصل از نسل کشی است. ما متعقديم که روند به رسميت شناختن نسل کشی ارمنيان در جهان شدت می گيرد، اما ترکيه سعی دارد در کشورهای مختلف جهان با اين روند مبارزه کند. به نظرمن اين يک بيانيه خوب و اساسی است.
منبع: https://newarmenia.am