مراسم گرامیداشت سِلما کویومجیان،باستان شناس ارمنی الاصل در تهران برگزار گردید.
روابط عمومی موسسه ترجمه و تحقیق هور
دوشنبه چهارم شهریور ماه ۱۳۹۸،مراسم گرامیداشت سِلما کویومجیان باستان شناس و رئیس اسبق کتابخانه موزة ملی ایران،به همت موزة مقدم و موسسه ترجمه و تحقیق هور در محل این موزه در تهران برگزار گردید.
در ابتدای مراسم آقای نقی لو مدیر موزه مقدم شرحی از خانه و موزه مقدم و خدمات محسن مقدم باستان شناس شهیر ایرانی و همسرش سِلما کویومجیان را ارائه داد. در ادامه فیلمی مستند تحت عنوان«صدای سِلما» به کارگردانی سرکار خانم ایروانی پخش شد.
در ادامه اسمائیل جمشیدی روزنامه نگار پیشکسوت هفته نامه سپید و سیاه که از دوستان خانوادگی محسن مقدم و سِلما کویومجیان محسوب می شد خاطراتی از این زوج باستان شناس ارائه داد و گفت:
سِلما کویومجیان بیشتر از هر ایرانی دیگر عاشق تاریخ و هنر این مملکت بود و زمانی که محسن مقدم یک کاشی ایرانی را به یک همکار آمریکایی هدیه داد بسیار عصبانی شد و خواستار عودت این کاشی باستانی گردید.
ایساک یونانسیان رئیس هیئت مدیره موسسه ترجمه و تحقیق هور سخنران بعدی مراسم بود که در سخنانی گفت:
سِلما کویومجیان در یک خانوادة ارمنی متولد شد که از ساکنان ارمنستان غربی یا شرق ترکیه کنونی بودند.این خانواده در اوایل سال ۱۹۰۷ میلادی و بدنبال آغاز کشتارهای سلطان عبدالحمید دوم علیه ارمنیان مجبور به مهاجرت به بلغارستان شدند و به مانند بسیاری از ارمنیان پراکنده در سرتاسر جهان دور از وطن رشد و نمو یافت.
یونانسیان در ادامه گفت:
فکر می کنم بخت با سِلما یار بوده که خانواده اش به ترکیه بازنگشتند زیر ا امکان داشت او و خانواده اش نیز بعدها بمانند یک و نیم میلیون ارمنی دیگر قربانی نسل کشی ای می شدند که ترک ها در سال ۱۹۱۵ بر ارمنیان تحمیل کردند.
یونانسیان در انتهای سخنان خود گفت:
اگر امروز ما در این جمع حضور داریم و از سِلما کویومجیان و خدمات وی به نیکی یاد می کنیم بی شک نباید از گشادگی و مهمان نوازی ملت بزرگ ایران غافل شویم که ارمنیان را به زیبایی در خود پذیرفتند و البته ارمنیان نیز به خوبی پاسخ این مهمان نوازی ایرانیان را بجا آوردند.از این رو وظیفة تک تک ما ارمنیان است که قدردان ایرانیان باشیم.
درباره سِلما کویومجیان
سِلما کویومجیان در یک خانواده ارمنی اهل ارمنستان غربی چشم به جهان گشود. پدرش واغارشاک و مادرش آرسینه از ارمنیان مهاجری بودند که با شدت گرفتن ظلم و ستم حکومت عبدالحمید دوم علیه ارمنیان مجبور به ترک ترکیه شده و در بلغارستان و سپس در سوئیس،فرانسه و انگلستان اقامت گزیدند.
سلما کویومجیان در سن ۲۲ سالگی موفق به دریافت درجه لیسانس در رشته باستان شناسی از مدرسه «لوور» پاریس می شود. وی بعدها در سمیناری در مورد هنر ایران با محسن مقدم باستان شناس شهیر ایرانی آشنا شده و در سال ۱۹۳۶ میلادی، با وی ازدواج و ساکن ایران می شود.
کویومجیان به همراه همسرش به استخدام وزارت فرهنگ رسیده و سال ها به مطالعات و کاوش های باستان شناسی می پردازد. وی سال های طولانی نیز ریاست کتابخانة موزه ملی ایران را عهده دار شده و در سال ۱۹۹۰ بعد ا ز گذشت چهار سال از فوت محسن مقدم دارفانی را وداع گفته و در آرامگاه ارمنیان تهران به خاک سپرده شد.
این زوج باستان شناس منزل مسکونی خود را به دانشگاه تهران اهداء کرده و سال ۱۳۹۸ دهمین سالگرد افتتاح این موزه می باشد.